Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς
Ακτή Θεμιστοκλέους 190
Τηλ.κέντρο: 210 45 14 833
e-mail: enimerosi.imp@gmail.com

Recent Posts

Definition List

Unordered List

Ordered List

.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πειραιώς: ''Δεν υπάρχει σπουδαιότερο έργο από το να αναμορφώνεις ψυχές''

Η εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA «Πρωινή Ενημέρωση» και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος βρέθηκαν λίγο πριν τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνομίλησε
με το γνωστό δημοσιογράφο για το έργο που επιτελεί η τοπική μας Εκκλησία στον τομέα της Εκπαίδευσης, ενώ τα παιδιά από την πλευρά τους παρουσίασαν τις αίθουσες διδασκαλίας τους και τους διαδραστικούς πίνακες όπου όπως είπαν «το μάθημα γίνεται πολύ πιο ευχάριστα».

Το Σχολείο «είναι μια προέκταση της Θείας Λειτουργίας. Εδώ στο Ιερό της παιδείας, πραγματώνεται το όραμα των πατέρων μας, της φιλοσοφίας μας, της ιδιοπροσωπίας μας. Διαμορφώνεται στον άνθρωπο η αλήθεια του, που δεν είναι ιδεοληψία αλλά πρόσωπο, ο αιώνιος Θεός».

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο «δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δεν αποσκοπεί στο κέρδος, στην οικονομική ευμάρεια, αλλά μόνο στο να μεταδώσει Χριστό και Ελλάδα στις νέες ψυχές των ανθρώπων. Να διαμορφώσει υγιείς πολίτες, σκεπτόμενους ανθρώπους που να μην αποδέχονται το ψέμα, την αναλήθεια και την ανοησία της ζωής. Εδώ», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, «συλλειτουργούμε με τους γονείς και τα παιδιά και - όπως είπα - γίνεται μία συνέχεια της Θείας Λειτουργίας. Δεν υπάρχει ωραιότερο και σπουδαιότερο έργο», υπογράμμισε, «από το αναμορφώνεις ψυχές, να δημιουργήσει αληθινούς ανθρώπους».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και ο κ.Χαριτάτος ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και οι μικροί μαθητές παρουσίασαν τον τρόπο εργασίας τους στους διαδραστικούς πίνακες.

«Ασυνήθιστη εικόνα» σχολίασε ο δημοσιογράφος, ενώ ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι τα εκπαιδευτήρια συμπληρώνουν 20 χρόνια προσφοράς και συνεχούς διακονίας στο χώρο της παιδείας, εξηγώντας πως υπάρχουν παιδιά που ξεκινούν από τον βρεφονηπιακό σταθμό και το νηπιαγωγείο και ολοκληρώνουν στο λύκειο.

Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κ.Αλεξία Μπούκα αναφέρθηκε στην ομαδικότητα της εργασίας των μαθητών και στην ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης.

«Σκοπός και ο στόχος των εκπαιδευτηρίων», υπογράμμισε ο κ.Σεραφείμ, «είναι να δώσει Ελληνική παιδεία με ότι αυτό σημαίνει σαν πολιτισμός, σαν κουλτούρα, σαν άποψη, σαν σκέψη. Δεν είναι ένα Εκκλησιαστικό σχολείο με την έννοια του Ιερατικού σχολείου, αλλά είναι ένα πνευματικό σχολείο προσφοράς Ελληνικής μαθήσεως, Ελληνικής κριτικής σκέψης και βέβαια αγάπης στο Θεό και στον άνθρωπο».

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης στις αίθουσες διδασκαλίας, οι μαθητές της Ε΄ δημοτικού επεφύλαξαν μια έκπληξη στον κ.Χαριτάτο. Του προσέφεραν ως δώρο έναν πίνακα που ζωγράφισαν οι ίδιοι.

«Έναν πίνακα ο οποίος θα κοσμεί το στούντιο της εκπομπής σας», όπως χαρακτηριστικά του είπαν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «το έργο του Θεού πάντοτε αντιμετωπίζει την ανθρώπινη κακία, αλλά η εμείς δεν μπορούμε ποτέ να θεωρήσουμε ως αντιπάλό μας κανέναν. Θεωρούμε ότι όλοι είναι παιδιά μας, αδέρφια μας και έχουμε το χρέος και την ευθύνη να τους καθοδηγούμε».

Αναφερόμενος στο γενικότερο έργο των Εκπαιδευτηρίων της τοπικής μας Εκκλησίας υπογράμμισε ότι «το έργο αυτό είναι ένα έργο πνευματικό. Δεν έχει καμία κερδοσκοπική χροιά. Γίνεται μόνο για την πνευματική ολοκλήρωση των ανθρώπων. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος».

Τέλος στον προαύλιο χώρο του σχολείου ο γνωστός δημοσιογράφος δέχτηκε «επίθεση» από τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι ευχήθηκαν καλή και ευλογημένη χρονιά.