Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς
Ακτή Θεμιστοκλέους 190
Τηλ.κέντρο: 210 45 14 833
e-mail: enimerosi.imp@gmail.com

Recent Posts

Definition List

Unordered List

Ordered List

.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εγώ έχω συνεχώς ανοιχτό το Ραδιόφωνο και ακούω την Πειραϊκή Εκκλησία!

...από την ανακήρυξη του Αγίου Πορφυρίου ως προστάτου του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Πειραϊκή Εκκλησία".

Ένα Ευλογημένο απόγευμα έζησε η μεγάλη οικογένεια του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» το Σάββατο 21 Μαρτίου με αφορμή την ανακήρυξη του Αγίου Πορφυρίου ως προστάτου και εφόρου του Ραδιοφώνου που μιλάει στην ψυχή μας!

Κατάμεστος ο Ιερός Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς από μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ραδιοφώνου και από πιστούς ακροατές που 28 χρόνια τώρα στηρίζουν, πρωτίστως με τις προσευχές τους, την προσπάθεια μετάδοσης του Ευαγγελικού Λόγου.

Αρχικά τελέστηκε Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος μετά την Λιτή ανέγνωσε την ευχή καθιερώσεως του Αγίου Πορφυρίου ως προστάτου του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, μίλησαν για τον Άγιο Πορφύριο, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς και ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Γεώργιος Κρουσταλάκης.

Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν σε προσωπικές εμπειρίες που είχαν από την συναναστροφή τους με τον Άγιο και στο πως ο ίδιος προέτρεπε όσους τον επισκέπτονταν να ακούν το Εκκλησιαστικό Ραδιόφωνο.

Συγκεκριμένα ο π.Μεθόδιος, η ομιλία του οποίου είχε ως τίτλο «ξεκίνησα από τον Πειραιά χωρίς επιστροφή…» αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο σύνδεσμο του Αγίου Πορφυρίου με την πόλη του Πειραιά, στην οποία «εργαζόταν και έμενε» και από την οποία ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της ζωής του προς το Άγιον Όρος.

«Η πόλη του Πειραιά, είχε την εξαιρετική τιμή και Ευλογία να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης και να κατευοδώσει τον Άγιο Πορφύριο, στο υπέροχο και ζηλευτό και μεγαλειώδες ταξίδι του προς την Αγιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο π.Μεθόδιος.

Αναφέρθηκε στην σημασία που έδινε ο Άγιος στις νέες τεχνολογίες προτρέποντας όλους να τις χρησιμοποιούν προς τη θετική κατεύθυνση. «Θαύμαζε», σημείωσε ο π.Μεθόδιος, «που ο Θεός έδινε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνε τέτοιες ανακαλύψεις και συνιστούσε στα πνευματικά του τέκνα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία».

Επικαλέστηκε λεγόμενα του Κωνσταντίνου Γανωτή ο οποίος σημειώνει πως «όταν ιδρύθηκε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας, η χαρά του ήταν απερίγραπτη... Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι πανηγύρια έκανε ο Άγιος Πορφύριος όταν ξεκίνησε να μεταδίδει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας», συμπληρώνοντας πως «με δικές του πρωτοβουλίες κατασκευάστηκε μια αυτοσχέδια κεραία στο Μοναστήρι του στο Μήλεσι Αττικής, μόνο και μόνο για να μπορεί να συλλαμβάνει το σήμα του Σταθμού μας και να παρακολουθεί τις εκπομπές».

Επίσης ο π.Μεθόδιος αναφέρθηκε και στην προσωπική μαρτυρία της Γερόντισσας Μακρίνας, Ηγουμένης τη Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Μακρυνού, η οποία όταν επισκέφθηκε τον Άγιο, ρωτήθηκε: «Δε μου λες; Ακούς την Πειραϊκή Εκκλησία;». «Όχι Γέροντα», απάντησε εκείνη. Για να λάβε την απόκριση του Οσίου: «Τι; Δεν ακούς την Πειραϊκή Εκκλησία; Να την ακούς. Εγώ έχω συνεχώς ανοιχτό το Ραδιόφωνο και την ακούω. Η Πειραϊκή Εκκλησία θα σώσει τον κόσμο».

«Δήλωση συγκλονιστική» υπογράμμισε ο π.Μεθόδιος Κρητικός «από το στόμα ενός πνευματοφόρου Αγίου που δείχνει τη σημασία και τη δύναμη που έχει το Ιεραποστολικό και Ποιμαντικό αυτό έργο της Εκκλησίας μας».

Τέλος αναφέρθηκε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Άγιο Πορφύριο ένα πρωινό προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη του για μία εκπομπή που άκουσε. «Με χαροποίησε και με εντυπωσίασε τότε το ενδιαφέρον με το οποίο ο Άγιος Γέροντας παρακολουθούσε τις εκπομπές του Σταθμού μας». «Τον παρακάλεσα με σεβασμό» συμπλήρωσε, «να μην σταματήσει να ενδιαφέρετε, να υποδεικνύει και να εύχεται για το Ραδιοφωνικό μας Σταθμό».

«Ο Άγιος Πορφύριος, ο οποίος ευρισκόμενος σε τούτη τη ζωή χάρηκε, ευχήθηκε προσευχήθηκε, ενδιαφέρθηκε συμβουλεύοντας για τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό, είμαστε βέβαιοι ότι και τώρα και στο μέλλον, ως έφορος και προστάτης, θα συνεχίσει να μας προστατεύει, να μας εμπνέει και να μας ευλογεί», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ.Γεώργιος Κρουσταλάκης αναφέρθηκε στον παιδαγωγικό χαρακτήρα της προσωπικότητας του Οσίου, τονίζοντας ότι «ήταν σοφός, με δίπλωμα της Α' Δημοτικού».

Σημείωσε πως «οι Άγιοι είναι παιδαγωγοί και από την καρδιά τους αναβλύζει αγάπη η οποία ποτίζει την καρδιά των ακροατών», χαρακτηρίζοντας τον Άγιο Πορφύριο «Άγιο της Τεχνολογίας».

Αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου, στην «αγάπη, την υπακοή, την ταπείνωση» κάνοντας λόγο για μία «επίσκεψη νέων ανθρώπων στο Μοναστήρι στο Μήλεσι, όπου ο Άγιος είδε διαφορετικά τις ψυχές τους». «Πήγαινε αμέσως στο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, καταρχήν προς τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, «για τις Δεήσεις, μεσιτείες και την προστασία την οποία παρέχει σε αυτόν τον Πνευματικό Άμβωνα που έχει αγκαλιάσει, μέσω των ερτζιανών, όλο τον πλανήτη». Ευχαρίστησε επίσης «τον πολιό Γέροντα , Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Καλλίνικο και τους συνεργάτες του, για αυτή την Θεία έμπνευση ιδρύσεως του Ραδιοφωνικού Σταθμού».

Τέλος, αφού συνεχάρη τους δύο ομιλητές για τις εμπνευσμένες εισηγήσεις τους, ευχαρίστησε όλους ακροατές της Πειραϊκής Εκκλησίας που είναι «η καρδιά και η ψυχή του Σταθμού μας, οι προσευχές των οποίων στηρίζουν αυτό το έργο της Χάριτος του Θεού».

«Ο Άγιος Πορφύριος να εμπνέει και να φωτίζει, να συνεγείρει και να χαριτώνει στις συνειδήσεις όλων μας σε αυτό τον δύσκολο αγώνα τον οποίο η Χάρις του Θεού μας έχει δωρίσει να τον φέρουμε εις πέρας».